Budsjettforliket: Mye bra, men fortsatt er mye utelatt.

Publisert: 23.11.2017 av Kulturvernforbundet
  • Skriv ut

Da regjeringen i går la frem den nye budsjettavtalen var det med noen kloke reverseringer av tidligere foreslåtte kutt innenfor kulturvernsfeltet.

I gårsdagens budsjettforlik er det foreslått en styrking av kulturminnefeltet på nesten 50 millioner kroner. Dette er gode nyheter og et resultat av en god påvirkning fra Venstre og Krf.

Men det er ikke bare gode nyheter. Vi legger merke til at regjeringen også i år snakker pent om frivilligheten og viktigheten av frivillige kulturvernorganisasjoner, og samtidig unnlater å innføre driftsstøtte til organisasjonene og de unnlater å øke tilskuddet til de som allerede mottar en beskjeden dritsstøtte.

Dessverre kom heller ikke Fortidsminneforeningens museumsmidler tilbake på Statsbudsjettet. Dette er svært beklagelig og ikke minst et stort paradoks da den samme regjeringen har valgt en av Fortidsminneforeningens eiendommer (Steinvikholm slott) som motiv på årets julekort.

Kulturvernforbundets generalsekretær, Toril Skjetne har skrevet en kronikk om dette. LES KRONIKKEN HER

Problematikken rundt dette budsjettkuttet ble tatt opp i Stortingets spørretime onsdag 22. november. Se hva klima- og miljøminister Vidar Helgesen svarte her

Men: Vi kan i dag glede oss over at kuttet i støtten til Studieforbundet er reversert slik at de kan fortsette sine kurs og studier for tradisjonshåndverk. Denne kunnskapen og kompetansen er et grunnelggende premiss for at vi skal være i stand til å ivareta vår mangfoldige kulturarv.

I tillegg har Kulturminnefondet fått en økning på 20 millioner. Dette er også gledelig og svært nødvendig.

Vi håper også at regjeringens økning til Kulturfondet vil bidra til en større pott for kulturvernfeltet. Dette er også positivt.