Norsk fyrhistorisk forening feiret 20-årsjubileum med prismarkering

Publisert: 19.09.2017 av Kulturvernforbundet
  • Skriv ut

Norsk fyrhistorisk forening feiret sine første 20 år i helgen på Tungenes fyr i Randaberg. Dagen ble markert med en offisiell overrekkelse av EUs kulturminnepris / Europa Nostra-prisen

Det var ingen tilfeldighet at det var nettopp på Tungenes fyr jubilanten ble feiret. Det var her foreningen ble grunnlagt i 1997, av blant annet historiker Birger Lindanger som var tilstede på markeringen og loste forsamlingen gjennom foreningens og de norske fyrenes historie.

Fyrstasjonene er en viktig del av norsk identitet som kystnasjon. De har vært avgjørende for utviklingen av norsk handel og kontakt med resten av verden. Mellom 1974 og 2006 ble alle fyrstasjonene i Norge automatisert og avbemannet. På grunn av de værharde og eksponerte beliggenhetene startet forfallet raskt. De fleste bygningene hadde ikke lenger noen praktisk funksjon og staten iverksatte planer for salg eller rivning av flere av dem. Gradvis utviklet det seg mange lokale initiativ som protesterte og ønsket å få ta vare på og ta i bruk de unike og for dem betydningssterke fyrstasjonene. I 1997 gikk flere av disse initiativene sammen og etablerte Norsk Fyrhistorisk Forening.

I dag fungerer Norsk fyrhistorisk forening som en paraplyorganisasjon for 78 ulike lokale grupperinger som drifter ny bruk på hver sine fyr. Antallet øker fremdeles jevnt. Fra begynnelsen som spredte initiativ har foreningen utviklet seg til en nasjonal bevegelse med betydelig påvirkning på forvaltningen av disse kulturminnene.

Norsk fyrhistorisk forening ble i år tildelt EUs kulturminnepris / Europa Nostra-prisen for sin innsats for å bevare de norske fyrstasjonene. Prisen ble overrakt av Europa Nostras president Placido Domingo under en høytidelig seremoni i Åbo, Finland tidligere i år. Denne helgen var det duket for den nasjonale markeringen av prisen, og til stede på Tungenes fyr var det flere prominente gjester til stede for å gratulere foreningen med jubileet som bl.a. Jose Alonso Campanero fra Europa Nostra kystdirektør Kirsti Slotsvik, Ottar Ostnes fra Samferdselsdepartementet m.fl.

Det musikalske innslaget sto Stavanger Søemandforenings shantykor for, i et strålende solskinn som skapte den perfekte rammen på arrangementet.

Jubileet fortsatte på lørdag hvor deltagerne ble med på båttur til Kvitsøy hvor det var omvisning på Kvitsøy fyr. Det ble med andre ord at flott arrangement og en verdig markering av foreningens første 20 år.

 

Kulturvernforbundet gratulerer Norsk Fyrhistorisk forening med jubileet og Europa Nostra-prisen.