På besøk hos Kjeller Flyhistoriske Forening

Publisert: 14.11.2016 av Kulturvernforbundet
  • Skriv ut

Styret og administrasjonen i Norges Kulturvernforbund besøkte lørdag Kjeller flyhistoriske forening. Foreningen er en del av det nyetablerte Landsforeningen for Luftfartøyvern som ble tatt opp som medlem i Kulturvernforbundet i forbindelse med landsmøtet i 2016.

 

På Kjeller finner vi et svært entusiastisk og levende veteranflymiljø bestående av mange frivillige som ivaretar, vedlikeholder og formidler en spennende norsk luftfartshistorie. Da Kulturvernfobundet besøkte Kjeller fikk vi presentert flyplassens historie om de første norske flypionerer, flyproduksjonen som foregikk over mange år, bombingen under krigen og at Kjeller i en kort periode på slutten av 30-tallet fungerte som hovedflyplass i østlandsområdet for utenlandske rutefly.

I dag holder også Forsvaret til på Kjeller med sitt imponerende verkstedsanlegg for F-16 flyene og Sea King-helikoptere. Denne aktiviteten planlegges nå å fases ut frem mot 2023, og Forsvaret vil da etterlate seg store arealer ved det som er Norges, og en av verdens eldste flyplasser som fortsatt er i bruk. Kjeller flyhistoriske forening ønsker svært gjerne å overta blant annet Forsvarets hangarer for å etablere et nasjonalt veteranflysenter og kulturpark på Kjeller.

«Dette er levende kulturminner. Flyene vedlikeholdes og er operative, og er ikke bare stillestående objekter» sier leder i Landsforeningen for Luftfartøyvern, Morten S. Haave, som jobber for å styrke samarbeidet mellom klubber og medlemmer med en felles interesse for veteranflyene. Historien, beliggenheten og mulighetene som ligger på Kjeller er midt i blinken med tanke på å etablere en flyhistorisk kulturpark akkurat her.

Det ble i fjor vinter utarbeidet en mulighetsstudie for en kulturpark på Kjeller som Kulturvernforbundet støtter seg til.

Les hele mulighetsstudien her

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omvisning i flyhangaren til Kjeller flyhistoriske forening

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne får prøve seg som «pilot» i en Tiger Moth

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leder i  stiftelsen Kjeller flyhistoriske kulturpark, Finn Terje Skylrud presenterte Kjeller flyplass’ historie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leder i Kjeller flyhistoriske forening, Willy Hveding viser frem modellflysamlingen