Dugnad på Etna mølle

Arrangør: Etnedal kommune, Verne-Vøla, Vennelaget for Etna mølle

Sted: Etna mølle, 2890 Etnedal

Tid: 14. september 10.00-16.00

Universelt utformet: Nei

Kom og bidra til å få det fint på og rundt Etna mølle! Vennelaget for Etna mølle har gjort en viktig jobb for å utbedre skader og holde bygningen i stand, og dugnaden kan bli starten på mer aktivitet på mølla – som museum, kulturarena og møteplass.

Det blir servering av kvikako og graut, begge med byggmjøl. Mer informasjon om arbeidsoppgaver kommer, men her er det plass til alt fra inspiratorer og kaffekokere til tømrere.

Litt om Etna mølle: Mellom 1917 og 1987 var Etna mølle i drift – i bygningen som står her i dag. Møllevirksomhet har det imidlertid vært lenge før den tid, helt tilbake til 1600-tallet. Det meste av inventaret i bygningen er intakt, slik at det er enkelt både for store og små å forstå hvordan kornet ble til mjøl. I tillegg er plassen en aldri så liten idyll ved Etna, som har potensiale for ulike typer aktivitet og opplevelser.

I Etnedal kommune sin kulturminneplan er kulturminneverdien vurdert slik: «Etna mølle var ein del av den fyrste industrielle verksemda i Etnedal, og her var både mølle, stampe, pottaskehus og flishøvel. Møller som er i såpass bra stand, og med det meste inventaret intakt, har etter kvart vorte sjeldne. Etna mølle [har] høg verdi som kulturminne også utover det lokale perspektivet. Mølla representerer eit stykkje industrihistorie som i dag er unik.» Kulturminneplanen legger opp til mer bruk, aktivitet og formidling av historia knyttet til mølla.