Havre – fra bondekost til vanlig mat

Foto: Ingeborg Skrudland / Jærmuseet

Arrangør: Jærmuseet, Sandnes historielag, Sandnes Frivilligsentral, Varatun Gård, Sandnes kommune v/kulturavdeling

Sted: Vitenfabrikken og Krossens Havremølle

Tid: 11. sept. 12.00 - 15.00

Universelt utformet: Ja

BLI MED Å VALSE HAVREGRYN, BAKE, SMAKE OG HØRE OM SANDNESMØLLENE OG KORN SOM ERNÆRING
I frivillighetens år 2022 feirer vi Kulturminnedagen med en reise gjennom møllehistorien i Sandnes. Møllene har vært en viktig DRIVKRAFT for samfunnsutviklingen i byen vår.
Hvorfor ble Sandnes den store møllebyen som produserte 2/3 av havregryn i Norge og hadde 12 store møller!?
Sandnes har i lange tider bearbeidet havre fra Jæren. Utviklingen fra bygdemøllene til industri med de store elektriske handelsmøllene – Sandnes ble møllebyen
En av disse var Krossens Havremølle – en fullstendig bevart mølle – som i dag er museum. Her kan du se maskineriet slik det var vanlig på 1950-tallet. Stangeland mølle er i dag den eneste møllen vi har i full drift.
Få med dere spennende omvisninger og foredrag:
MØLLEHISTORIEN I SANDNES:
Anne Torunn Braut, formidler og historiker ved Vitenfabrikken.
OPPVEKST I EN HAVREMØLLE:
Reidar Lura, pensjonist – oppvokst på Krossen Havremølle.
KORNETS BETYDNING FOR BYGGING AV KROPP OG LAND:
Birger Svihus, professor i ernæring ved NMBU og opprinnelig fra Sandnes.
Det blir også filmvisning i det store auditoriet på Vitenfabrikken.