Havre – fra bondekost til vanlig mat

Foto: Ingeborg Skrudland / Jærmuseet

Arrangør: Jærmuseet, Sandnes historielag, Sandnes Frivilligsentral, Varatun Gård, Sandnes kommune v/kulturavdeling

Sted: Vitenfabrikken og Krossens Havremølle

Tid: 11. sept. 12.00 - 16.00

Universelt utformet: Nei

Den store mølledagen nærmer seg.

Bli med å valse havregryn, bake, smake og høre om Sandnesmøllene og korn som ernæring.

I frivillighetens år 2022 feirer vi Kulturminnedagen med en reise gjennom møllehistorien i Sandnes. Møllene har vært en viktig DRIVKRAFT for samfunnsutviklingen i byen vår.

Hvorfor ble Sandnes den store møllebyen som produserte 2/3 av havregryn i Norge og hadde 12 store møller!?

Sandnes har i lange tider bearbeidet havre fra Jæren. Utviklingen fra bygdemøllene til industri med de store elektriske handelsmøllene – Sandnes ble møllebyen

En av disse var Krossens Havremølle – en fullstendig bevart mølle – som i dag er museum. Her kan du se maskineriet slik det var vanlig på 1950-tallet.

Stangeland mølle er den eneste møllen i Sandnes som er i full drift. Snart flytter møllen produksjonen til Gjesdal.

Få med dere spennende omvisninger og foredrag:

Kl. 13.00 – MØLLEHISTORIEN I SANDNES:
Ved Anne Torunn Braut, formidler og historiker ved Vitenfabrikken.

kl. 13:25 – OPPVEKST I EN HAVREMØLLE
Reidar Lura forteller fra en oppvekst i Krossen Havremølle

Kl. 14:00 – KORNETS BETYDNING FOR BYGGING AV KROPP OG LAND:
Birger Svihus, professor i ernæring ved NMBU og opprinnelig fra Sandnes.

Film vises i Auditoriet både før og etter foredragene.

Vitenfabrikken er åpen fra 11:00 til 17:00.

Velkommen!