Kultur og natur. Historisk vandring på Østerland laksesfiskeri.

Hans Ihme

Arrangør: Østerland laksefiskeri velforening

Sted: Østerland ved elvemunningen av Mandalselva, Kirkeodden.

Tid: 4.september 2022 12:00-14:00.Oppmøte ved Kirkeodden.

Universelt utformet: Nei

Østerland laksefiskeri.

Mandals tidlige historie er nært knyttet til laksefisket i Mandalselva. Turen rundt Østerland ytterst i elvemunningen er en vandring hvor natur og kultur fører deg tilbake til 1500 tallet. Se for deg laksefiskeren sittende på toppen av laksestigen, og brølet som kom og hørtes over hele byen:
«Dreg, dreg…laks i nota»
Dørene i notbuene åpnes med et smell, og laksefiskerne løper ned til nota for å dra den inn. Dette gjorde de natt og dag. De dro avsted fra gårdene søndag kveld, og kom tilbake på lørdag kveld kl.18:00, da var laksen fredet frem til mandag. Straks noten var satt, så kom notetinen frem, men det hendte ofte at de så vidt fikk begynt med å spise, før nota måtte trekkes igjen. Enkelte ganger måtte de dra nota 30 ganger på et døgn. Det er ingen annen enn de som har sett eller tatt i den svære laksenota, som aner hvilken arbeidsytelse det var. Det ble også fisket om natten, da gikk en mann vakt, mens de andre sov til deres tørn kom, eller til et rungende «DRAAAA» kom fra vaktmannen. Da var det bare å komme seg opp og ut for å trekke nota.

Turstien.

Turen starter ved Kirkeodden. Den første notplassen vi kommer til er Svege not. Så passerer vi Suggeviga før en kommer til den mest kjente notplassen, som er Torkilds not.
På gangbroen over til Ystenot, vil en se Nua not som ligger på et skjær ut i Mannefjorden. Når knausen er passert, så kommer Bakme not frem. Siste not plass før du kommer til Ulsvika er Orms not.

Bli med oss.

Bli med oss på en tur hvor du får oppleve vakker natur samt en unik kulturopplevelse. Fortellinger om Østerland og laksefisket underveis vil bli gitt av dagens rettighetshavere.

Laksefisker stående på krakken i notbåten.Følger med om laksestimen er på vei opp elva.
Ensomt liv å være laksefisker på vakt i en av laksestigene på Østerland i 1905.

Hovedarrangør

Østerland laksefiskeri velforening