Levende og bevegelig kulturarv

Bergens Elektriske Sporvei

Tommy Christensen

Arrangør: Bergens Elektriske Sporvei, Bergens Tekniske Museum og Bergen Veteranvogn Klubb

Sted: Bergens Tekniske Museum

Tid: 3. og 10. september, 12-16

Universelt utformet: Nei

Vi vil gjennom to søndager ved Bergens Tekniske Museum vise fram vår lokale og høyst levende bevegelige kulturarv. Gjennom demonstrasjoner og bruk av museets objekter, vil vi ta publikum med på en reise i tid som starter med dampmaskinens inntog i Bergen, og vise hva den videre tekniske utviklingen betyr for livene vi lever i dag.

Det er når dampmaskinen gjør sitt inntog at Norge og Bergen skyter fart. Gjennom mulighetene som åpner seg får vi industri, mobilitet og regularitet uten sidestykke i historien. Dette fører et regulert arbeidsliv og et organisert samfunn, som manifesterer seg i velferd og nye muligheter for nær sagt alle.

Noen av disse tidlige teknologiske vidunderne vil vi vise fram, og også demonstrere. At trikken vår fra 1897 hadde samme status da den var ny, som romfergen har i dag er gjerne vanskelig å tenke seg, men før dette fantes det ingen måte a masseforflytte mennesker med en regularitet og frekvens som det trikken kunne by på.

Vi kan også vise til at den samme trikken – uten endringer – kan kjøre på dagens Bybane spor. Samme skinner, samme strøm(!) Sier det mest hvor lite som har endret seg på det feltet på 125 år – annet enn komfort, hastighet og antall mennesker pr. avgang – eller sier mer om hvor banebrytende den lille sporvognen fra 1897 var?

Det flotte ved museet er at alle kan delta i arbeidet og knytte seg til oss. Vi er frivillig drevet, og det er plass til alle. Lær mer om medlemskap og muligheter når du besøker.