Kulturminnedagen 2021 på Klippfiskmuseet

Klippfiskmuseet

Virginia Bertani - Nordmøre museum

Arrangør: Nordmøre museum Kristiansund

Sted: Klippfiskmuseet

Tid: 5. september 13:00

Universelt utformet: Nei

Klippfiskmuseet inviterer til et arrangement under Kulturminnedagene 2021:

– Lars G. Wessel Johnsen presenterer boka si; Tordenskjold, torsk og annen mat på 1800- og 1900-tallet. Berømt mann, anonyme kvinner.

Hva var det med hans personlighet som gjorde at han ble nasjonalhelt i to kongedømmer og like kjent i Skandinavia som på Kontinentet?  Boken omhandler tiden fra midten av 1600-tallet og hundre år fremover, med fokus på Den store nordiske krig 1700-1721. Det er særlig satt søkelys på krigshendelsene i 1715 og 1716, da disse hendelsene var avgjørende for Norges frihet og med Tordenskjold i en sentral rolle. Gjennom fokus på Tordenskjold og hans historie søker boken å bidra til en kulturell forankring og (gjen-)skape nasjonal identitet.

(Du kan få kjøpt boka signert av forfatteren denne dagen)

– Jarle Sanden: Kokka i sjøstua; matstellet på utrorsfisket på 1800-tallet

Nordmøre museums konstituerte direktør bidrar med et innlegg om kokker og matstell på rorbuer/sjøstuer på 1800-tallet.

– Vandre-utstillinga «Se Torsken!»
Handler om den viktigste fisken i landet vårt, slik den blir sett av oss som fisker den, selger den og spiser den – gjennom århundrene og i de ulike delene av Kyst-Norge.

– Kort pause imellom med kaffe og kake

Velkommen til Norsk klippfiskmuseum!

Mens vi venter kan vi jo minne hverandre om historien om Tordenskjold junior i Kristiansund:

En av Tordenskiolds nevøer, major og krigskommisær Johan Christopher Wessel de Tordenskiold (1727-93) ble svigersønn til Peder Kaasbøl, i sin tid byens rikeste mann. Denne Wessel holdt først til på Ytre Flatset, på Freiøya. Bryllupsgaven var dagens Lossiusgård, påbegynt 1780. Han ble adlet 1761 under sin berømte avdøde onkels navn etter å ha forsvart Kong Fredrik Vs ære mot fulle utlendinger på ei kro i København, og selv gjort kongen oppmerksom på dette. Denne Tordenskiold junior duellerte med pistoler på byens tollbod mot en engelskmann som oppvartet majorens forlovede på et borgerball. Konkurrenten stakk av da Wessel fant et stykke kull og tegnet et hode på veggen, som han straks traff som blink på lang avstand. Den gang var tollboden der Herlofsen seinere bygde forretningsgård. I årene 1754-1821 var altså tollboden der Alti Storkaia brygge nå ligger.

Tordenskiold eide Ytre Flatset i 12 år – og grov ut tre gravrøyser på NerFrei i 1768, sammen med biskop Gunnerus og presten Eilert Kiempe. De fant nedre hjalt og et stykke av klingen til et utenlandsk praktfullt enegget forsølvet bronsesverd fra 800-tallet, sammen med et økseblad av jern, klinknagler og spiker – alt er oppbevart på NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Hovedarrangør

Klippfiskmuseet

Brygga viser klippfiskhistoriens utvikling i Norge fra 1700-tallet og fram til etterkrigstida.

Det er en helt spesiell atmosfære i brygga med lukt av klippfisk og salt i veggene. Her er flere fotoutstillinger som viser livet på klippfiskberga og hvordan klippfiskframstillingen og eksporten foregikk på tradisjonelt vis.