Træna Kulturminnedager

Marit Bertheussen

Arrangør: Helgeland Museum Træna

Sted: Træna Museum Sanna

Tid:

Universelt utformet: Nei

Årets Kulturminnedager deles opp i ulike deler på ulike dager.

Aktivitet 1.) Dugnadsturisme- prosjekt på Sanna.
Stier, skilting, klopping og mattradisjon. Tidligere i vinter annonserte prosjektet etter deltakere som ønsket å besøke Træna- og samtidig jobbe for naturen og Kulturminner på Sanna. Responsen var enorm, og mange vil få et tilbud om overnatting og mat, om de kommer til Træna og deltar på Dugnadsturisme. En slags kombinasjon av Workation, ferie, frivillig arbeid, strandrydding, lokal mattradisjonskurs og annet. Husøy skole deltar med alle elever og flere frivillige lag og foreninger er med. Museets oppgave er i første hånd å lage et program for lokal matkultur, koordinere skoleelever i prosjektet, samt koordinere de i AIR som deltar under tiden. Vi setter opp en base for utstyr og matstasjon i det lokale Grendahuset på Sanna (Foreningen Sannas venner). Træna kommune og den lokale overnattingsbedriften House by the sea, koordinerer arbeidet og står for utstyr og material. Alle bygger kloppingstiene sammen.

Aktivitet 2) Husøy skole og Træna museum lager hefte om Trænas 13 «gjenlevende» Steinkjerringer(landemerker).

Aktivitet 3) Træna Museum arrangerer guidet tur hvor vi ser på kulturminner som er ivaretatt gjennom «moderne» AIR/arkitektprosjekter. Siden 2015 har over 50 AIR kunstnere/forskere gjestet øykommunen. Eksempel på prosjekt er Trænas eldste naust som ble pusset opp innenfra og omgjort til en sauna og et lite minikulturhus. Vern gjennom bruk er satt som fortegn i slike prosjekter.

Aktivitet 4) Vi følger AIR gjest og fotograf Hans Petter Sørensen, på jakt etter øyas mystiske Hubro. Vi bruker viltkamera, lydmålinger, observasjonsgapahuk for fugl. Målet er en fotoutstilling på Træna og Nesna og Mo i Rana.

Aktivitet 5) Vi høster av årets urter og grønnsaker i Museumshagen, lager mat på bål. Samarbeid med Træna bibliotek om «lesering» ift tema Levende Kulturarv. (eks mattradisjon, kystkultur, fiske osv)

Aktivitet 6) Filmvisning og kafè på Træna Kystlag`s hus. Filmen «Båtbyggerne». Træna Kystlag

Hovedarrangør

Helgeland Museum avdeling Træna

Medarrangører

Træna kommune, Træna Kystlag, Sannas venner, Artist in Residence Træna, Husøy skole, Trænabibliotek, Træna badstuforening