Fortidsminneforeningen vinner den prestisjetunge Europa Nostra-prisen!

Vi gratulerer med tildelingen i kategorien «Dedicated service». Prisen blir ofte omtalt som «kulturminnevernets oscarpris» og vinnerne vil bli hedret i Paris 29. oktober ved pristildelings-seremonien under Den europeiske kulturminnekongressen.

21.05.2019

Vi gratulerer Fortidsminneforeningen som i år feirer sitt 175-års jubileum. Jobben foreningen har nedlagt i alle disse årene har nå fått internasjonal anerkjennelse. EU-kommisjonen i Haag offentligjorde i dag vinnerne av De europeiske kulturminnepriser / Europa Nostra-prisen. Denne prisen blir ofte omtalt som «kulturminnevernets oscarpris» og vinnerne vil bli hedret i Paris 29. oktober ved pristildelings-seremonien under Den europeiske kulturminnekongressen.

Fortidsminneforeningen vant prisen i kategorien «Dedicated services» (Særlig innsats). Juryen hyllet Fortidsminneforeningen for «175 års arbeid med bevaring av kulturarv og bevisstgjøring».

Les hele juryens begrunnelse i Pressemeldingen fra Europa Nostra her

Styreleder i Fortidsminneforeningen Margrethe Stang sier dette om den prestisjetunge tildelingen:

«Det er en stor ære å få denne prisen. Jeg velger å tro at vi får prisen både for bredden vår og for utholdenheten vår. Vi er ikke en smal spydspiss, vi er en bred medlemsorganisasjon med et stort samfunnsoppdrag – fra middelalderkirker til Y-blokka, fra byutvikling til håndverksopplæring. Og vi har holdt ut i 175 år, noe som gjør oss til en av Europas aller eldste kulturminneorganisasjoner. Det er fantastisk morsomt at det legges merke til og verdsettes. Jeg er stolt og rørt!»

Det vil også deles ut en publikumspris under prisutdelingen i oktober. Klikk her for å avgi din stemme!

Generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne: «Dette er en enormt viktig anerkjennelse og vel fortjent. Fortidsminneforeningen har vært spydspissen i det norske kulturminnevernet i 175 år, og deres bidrag og innsats for å ivareta våre viktige kulturminner kan nesten ikke understrekes nok. Vi er veldig glad for at EU-kommisjonen og Europa Nostra nok en gang har valgt ut en norsk kulturvernorganisasjon som vinner av denne prisen. Det betyr veldig mye, ikke bare for Fortidsminneforeningen og alle deres medlemmer, men også for alle andre som hver dag står på for å ivareta, restaurere og formidle vår felles kulturarv. Denne tildelingen er en inspirasjon for hele kulturvernfeltet.»