Kulturminnedagene 2020 starter denne helgen

Denne helgen går startskuddet for årets kulturminnedager med fokus på klima, miljø og bærekraft.

03.09.2020

Temaet for årets kulturminnedager er «Lære, bruke, bære» og vil markeres med en rekke spennende arrangement over hele landet i form av omvisninger, vandreturer, familiearrangementer, foredrag, håndverksverksteder, utstillinger, konserter m.m.

Årets kulturminnedager vil som alt annet i samfunnet også være preget av den pågående korona-situasjonen. Vanligvis foregår kulturminnedagene over en periode på ni dager i september, men i år vil det arrangeres kulturminnedager utover hele høsten. Dette er gjort for at de lokale arrangørene kan planlegge og tilrettelegge sine arrangement på en god og trygg måte.

 

I år kan man få med seg over 100 spennende arrangement i regi av lokale husflidslag, historielag, turgrupper, venneforeninger, museum og bibliotek. Mange av disse arrangementene vil foregå i den opprinnelige kulturminnedagsuken 5. – 13. september.

En oversikt over alle planlagte arrangement finner dere på Kulturvernforbundets hjemmeside (https://kulturvern.no/arrangementer/) og på Kulturminnedagenes facebooksider.

 

Mange av årets arrangementer har innført begrensinger og påmelding i forkant. Vi oppfordrer alle som skal besøke et kulturminnedagsarrangement om å planlegge sitt besøk og eventuelt ta kontakt med arrangøren i forkant.

 

«Til tross for pandemiutbruddet er vi imponert og overrasket over hvor mange som også i år har ønsket å bidra med et lokalt kulturminnedagsarrangement. Vi har inntrykk av at arrangørene har hatt et sterkt fokus på smittevernhensyn slik at publikum kan være med på feiringen av vår fantastiske kulturarv på en trygg måte» sier generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne

«Selv om vi har stor forståelse for at enkelte arrangører har valgt å utsette eller avlyse årets kulturminnedager så er det flere som har fått på plass et imponerende program for årets dager. Vi ser frem til mange flotte og spennende arrangement i blant annet Moss, Rendalen, Saltdal, Narvik, Porsanger og flere andre steder rundt omkring i hele landet.» avslutter Skjetne.

 

Kulturminnedagene er en del av «European Heritage Days», et samarbeid mellom Europarådet og EU-kommisjonen, og er et av Europas største årlige kulturarrangement. I løpet av høsten vil den europeiske kulturarven feires med cirka 70 000 arrangement i over 50 land og med mer enn 30 millioner besøkende.