Øksnes og Nærsnes kystlag er årets vinnere av kulturminnedagsprisen

Vi gratulerer begge kystlagene med prisen, som i år for første gang deles mellom to arrangører.

08.09.2019

Juryens begrunnelse:

Blant landets over 200 påmeldte arrangement til Kulturminnedagene 2019 var det spesielt to som skilte seg ut. Da disse to i tillegg er lokallag av samme organisasjon var det lett å dele ut prisen til begge. Forbundet Kysten feirer i år sitt 40-års jubileum og blant forbundets 125 kystlag har de to vinnerne utmerket seg på hver sin måte i forbindelse med Kulturminnedagene. Øksnes kystlag og Nærsnes kystlag har begge vist at deres innsats har stor betydning for lokalmiljøet, både under Kulturminnedagene og ellers. Aktiviteten som kystlagene bedriver engasjerer mange. Arbeidet med formidling av kystkulturen treffer barn og unge, nye innbyggere, båtentusiaster og mange, mange flere.

Nærsnes kystlag har arrangert Kulturminnedagene hvert år etter at laget ble stiftet i 2000. De deltar altså for 19. året på rad og har Kulturminnedagene som en av sine store satsinger i løpet av året. Kulturminnedagene i Nærsnesbukta er et samarbeid mellom kystlaget, Røyken husflidslag, Slemmestad Speiderne og Norges livredningsselskap og arrangementet besøkes årlig av rundt 1000 gjester. Her kan man få med seg en rekke aktiviteter og opplevelser – alle med kyst og kystkultur som fellesnevner. Arrangementet er en dør til den lokale kulturarven, tilhørigheten til havet og samværet med nye og kjente folk i lokalmiljøet. Her blir det mye folk og god stemning!

Øksnes kystlag har sammen med flere lag, museer, kommunen og næringslivet laget et helstøpt program for årets Kulturminnedager. Samarbeidspartene har i flere år på ulikt vis jobbet med å ta vare på og formidle kulturarven for barn, unge, den voksne befolkningen, fastboende, tilreisende og tilflyttere i kommunen. Juryen mener samarbeidet mellom de forskjellige aktørene vil ha store ringvirkninger i lokalmiljøet. Inkluderingsarbeidet som Øksnes kystlag bedriver er også svært forbilledlig, engasjerende og virkelig noe å ta av seg hatten for. I tillegg har kystlaget brukt årets tema ”Fremtidens kulturarv” på en oppfinnsom måte ved å fokusere på mat som er en sentral del av vår kulturarv.

Nærsnes kystlag og Øksnes kystlag deler i år kulturminnedagsprisen på 30.000,-.

Les mer om prisvinnerne og arrangementene her: 2019, Pressemelding vinnere av Kulturminnedagsprisen