Foto: Røisli, Sigurd Bernhard / Mjøsmuseet
Arrangør: Østre Toten kommune i samarbeid med lokale lag og foreninger
Sted: Stasjonsbyggene og banestrekningen fra Skreia til Kolbu
Tid: Mandag 7.9 09:00-14:00
Universelt utformet: Nei
Dagen legges inn som en obligatorisk post i det lokale programmet for Den kulturelle skolesekken for et trinn på baneskolen og et trinn på ungdomsskolen.
Formål
MÃ¥lgruppe
Ca. 140-160 elever pr. trinn
Tidsramme pr. opplegg
De ulike skolene vil ha ulike startpunkter langs turvegen.
Vårt utgangspunkt for å oppnå målene
Skreiabanen åpnet i 1902, og ble formelt nedlagt i 1988.
I dag er dette en fin turveg gjennom kulturlandskapet.
Skreiabanen:
Jernbanen forandret Toten
I løpet av juni i år skal kommunen sette 50 aktivitetsbenker langs den nedlagte Skreiabanen, som i dag er en populær turveg gjennom kulturlandskapet. Målet for prosjektet er å stimulere til aktivitet og utjevne sosiale helseforskjeller. Benkene skal kunne brukes til trim, rekreasjon, opplevelse og undervisning.
Plasseringen av benkene vil følge universell norm for utforming, ca. 100 meter mellom hver benk. strekningen Kraby til Kolbu + en benk på Bilitt og en på Skreia stasjon.
Aktivitetsbenkene får en heldekkende ryggplate, utformet som en togbillett.
Her blir det forslag til treningsøvelser man kan gjøre ved benken, gåter og turleker for bank, dikt, kulturhistoriske bilder og informasjon samt informasjon om villblomster man oppleve langs stekningen og hva som dyrkes på stedene man passerer.  Benkene vil også ha en QR-kode der man ledes videre til ytterligere informasjon om ulike tema.
På denne måten vil aktivitetsbenkene kunne fungere både som Treningsløype, Tursti for barn og familier, litteratursti og Kultur-/ natursti.
Andre ting som bygger opp under opplevelse langs Skreiabanen:
Kraby stasjons venner har fått laget en flott film om villblomster, som det er mange av, langs linja.
Naturhistorisk museum har et hefte der man kan registrere/ krysse av for hvilke blomster man finner.
Alle stasjonsbygningene på Skreia, Kraby og Lena er merket med kulturhistoriske Blå skilt, som forteller om bygningens funksjon.
I dag brukes flere av bygningene til ulike kulturformål, og kan holdes åpne ved ulike arrangementer:
I DKS-sammenheng er det tidligere utarbeidet en tidslinje, som kan brukes i ulike undervisningssammenhenger. Tidslinja består av store finerplater og bildekort som plasseres på tidslinjene slik at man enkelt kan se samfunnsutviklingen.
Kommunen er også i ferd med å utvikle en StoryPhone- der man ved hjelp av mobil teknologi kan oppleve lyd, film, bilder, tekst og quiz knyttet til utvalgte geopunkter.
«Min kulturminnedag»Â
Â
For realisering av Min kulturminnedag er vi helt avhengige av flere, ulike, samarbeidspartnere.
Eventuelle tilskuddsmidler vil bli brukt til godtgjøring av samarbeidspartnere og til utforming av et pedagogisk opplegg for dagen.
Østre Toten kommune, Kulturenheten