Kulturminnedagene på Lofotmuseet

Museum Nord - Foto Jona Kleinlein

Arrangør: Museum Nord – Lofotmuseet

Sted: Lofotmuseet

Tid: Lørdag 10. – søndag 11. september

Universelt utformet: Nei

Velkommen til Kulturminnedagene på Lofotmuseet!

I løpet av to dager inviterer vi til korte kurs og demonstrasjoner om håndverk og tradisjonsmat. Gratis påmelding via linken – og gratis inngang på Lofotmuseet for de som melder seg på! Evt. send en mail til skrei@museumnord.no


// Lørdag 10. september 11.00–15.00 //

Skrape og garve fiskeskinn med barkelåg
Faskut ja ostet guollenáhkki med Tone Elvebakk

Garving av skinn er en verdsatt og viktig håndverkstradisjon blant samer. Skinn brukes både til klær, fottøy, oppbevaring og som pynt, og det meste er garvet med ostu (barkelåg).

Kursholder Tone Elvebakk tar med noen lakseskinn, og demonstrerer hvordan det gjøres. Det vil også være mulig å prøve selv. Tradisjonelt var det steinbitskinn som ble garvet, og ga et sterkt og vakkert skinn. Men nesten alle typer fiskeskinn kan garves, så her er det bare å grave dypt i fryseren og se om du finner en fisk du kan flå. Om du tar med deg et fiskeskinn, kan du prøve å garve det sammen med Elvebakk. Vanligvis fryser hun skinnene, og tiner dem når de skal garves.

Om du ønsker å garve eget skinn, må det være ferskt eller saltet. Ta gjerne med deg en skål/bolle til å ha skinnet i, en kniv og en skjærefjøl.

Oppmøte lørdag kl. 11.00 eller kom innom når det passer
12.45 Kulturelt innslag med det samiske koret Várdobiegga
13.00 Foredrag: Garving av fiskeskinn og bruk i samisk håndverk,
i hovedhuset (ca. 45 min)

// Om Tone Elvebakk //
Duodjeveileder, Duodjeinstituhtta Nordland
Tone Elvebakk, født og oppvokst i den samiske bygda Duorga/Snubba i Evenes kommune. Har helt siden hun var barn har hun vært opptatt av å skape med hendene, og etter hvert fokusert mer og mer på samisk duodji. Idag er hun ansatt i 50% stilling som duodjeveileder ved Duodjeinstituhtta, med hele Nordland som nedslagsfelt. Hun jobber også ved Várdobáiki med å fremme samisk språk og kultur.


// Lørdag og søndag 10.–11. september 11.00–14.00 //

Tauspleis og seilmakersøm med Odd Arne Sandberg

Knuter, spleis, taklinger og seilmakersøm er elementære teknikker som all seilas er avhengig av. Kan du ikke sukkerstikk eller ta en seilmakertakling? Dette og mye annet kan du teste ut i rorbua Alperosen. Sandberg tar med ulike taukvaliteter og seilduker og demonstrerer noen teknikker som det også blir anledning til å prøve selv. Kom innom workshopen når det passer!
Vi viser også filmen «Dragens vinge – På åpent hav» ©DR Arkiv

// Om Odd Arne Sandberg //
Odd Arne Sandberg er lærer ved Lofoten folkehøgskole og har seilt råseil hele livet. Han er miljøaktivist og har en sterk interesse for alt som finnes i naturen – hvor det meste kan spises, i følge ham selv. Alt fra lav og tang, til sjøpølser og kråkeboller. Under Kulturminnedagene kommer Sandberg til Lofotmuseet for å lære bort det man bør kunne for å få båter til å fly.


// Søndag 11. september 12.00–14.00 //


1000 år med bakst på takke

– historia om det eventyrlige flatbrødet med Anne Røde

Visste du at ordet BRØD betydde flatbrød «før i tida»?
«Har du ikkje flatbrød i huset, har du ikkje mat» sa husmora. Tidligere ble det spist flatbrød daglig i norske hjem og det hadde en sentral plass i kostholdet. Men i dag tenker vi på flatbrødet først og fremst som tilbehør til rømmegrøt eller spekemat.

Før i tida var det stas når bakstekjærringa kom til gards for å delta i større bakeonner og eldre mennesker forteller at de minnes med glede lyden av kjevlets dans over bakebordet. Flatbrød kunne oppbevares i årevis; oppbevart riktig ble det sagt at det kunne bakes til barnets fødsel og holde seg i alle fall til barnets konfirmasjon.

Hva er historien bak vårt flatbrød og hvordan skjedde utviklingen av teknikken for steking og oppbevaring av flatbrød? Kom og lær mer om flatbrødets 1000-årige historie! Det blir også demonstrasjon og smaksprøver på vårt knasende, nasjonale brød – flatbrødet.

Oppmøte kl. 12.00 i hovedhuset

// Om Anne Røde //
Anne Røde er fra Ramberg i Lofoten. Hun har en allsidig bakgrunn som formidler og kjærligheten til den norske kystkulturen og tradisjonsmaten har preget det meste hun har holdt på med. Hun har stor kunnskap om og interesse for bruk korn som råvare og omtaler seg selv som «matkultur-entusiast og bakstekjærring» med både handlingsbåren og formell kompetanse innen matkultur.


Arrangeres i samarbeid med Kulturvernforbundet, Duodjeinstituhtta Nordland og Lofoten folkehøgskole.

Arrangementet på facebook: www.facebook.com/events/631248545046975/631268525044977

Hovedarrangør

Lofotmuseet ligger idyllisk til helt nede ved vannkanten, utenfor Kabelvåg i Lofoten. På tuftene av middelalderbyen Vágar finner du den staselige hovedbygningen fra 1815, autentiske rorbuer, naust med en unik samling nordlandsbåter og en vakker hage med historiske stauder. Her kan du oppleve lofotfiskets historie på en av regionens best bevarte væreiergårder.