Er du interessert i bunad- og folkedrakt?
Da må du holde av dagen 4. september og ta turen til Sigdal Museum! Vi inviterer til en dag med spennende foredrag og omvising i vår nye faste utstilling «Drakt og tradisjon», som viser draktplagg fra Sigdal Museums samling.
Program:
Kl. 12:00
Sigrid Kvisle:
Drakthodeplagg i Buskerud – mote, tradisjon og religion
Tidligere var hodeplagget en viktig del av kvinnens drakt, og fra Sigdal og Eggedal kjenner vi best luen som var i bruk på 1800-tallet. Hodeplagg ble påvirket av moten, men også av sosiale, religiøse og kulturelle hensyn. Dermed forteller de også mye om kvinnenes rolle i samfunnet.
Sigrid Kvisle er tidligere museumsbestyrer for Sigdal Museum. Hun har skrevet en rekke artikler om drakttradisjonene i Sigdal, Eggedal og Krødsherad.
Kl. 13:00
Kristin Gulbrandsen:
Rekonstruksjon av draktplagg – hva forteller kildene?
De norske bunad- og folkedraktene utgjør et stort og variert materiale. Hvordan vi bruker og forstår disse draktene har endret seg over de siste hundre årene. Ny kunnskap kommer stadig til, og drakttradisjonen er i konstant utvikling.
Kristin Gulbrandsen er fagkonsulent ved Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt. Hun jobber særlig med feltarbeid og rekonstruksjon av eldre drakter.
Kl. 14:00
Kaffepause og omvising i utstillingen «Drakt og tradisjon».
Kl. 15:00
Heidi Fossnes:
Bringekluten – hjertevarmer og øyenslyst
Bringekluter er små, men vakre og betydningsfulle plagg. Utallige teknikker har vært brukt, og symbolbruken er utstrakt. Det store mangfoldet av mønstre viser at her kunne kvinnene virkelig briljere med søm, form- og fargesans.
Heidi Fossnes er redaktør for bladet BUNAD. Hun har utgitt flere bøker om bunad- og folkedrakt, blant annet «Norges bunader og samiske folkedrakter» i 1993.