Festningsdagen 2019 Høytorp fort – Mysen

Arrangør: Foreningen for Høytorp fort

Sted: Fjellanlegget, Høytorp fort, 1850 Mysen

Tid: Lørdag 7. september kl. 12.00 - 15.30

Universelt utformet: Nei

ARRANGEMENTET

Lørdag 7. september fra kl. 12.00 til kl. 15.30 er det åpent i fjellanlegget på Høytorp fort. Adgang er gratis. Fjellanleggets kjøkken vil være i full drift, og det vil være salg av mat og drikke, tilberedt i steinovn og på vedkomfyrer. Aktiviteter for barn, av forskjellig slag. Det er åpent festningsmuseum og omvisning i tårnkanonene på bestemte tider mot betaling. Helst kontant betaling, men tar også Vipps (ikke dekning i fjellanlegg). Vi vil tilstrebe å gi et innblikk i hvordan det var å være soldat i tiden 1915 – 1920, Høytorp forts storhetstid. Blant annet vil flere stille i tidsriktige uniformer. Detaljert program er ennå ikke helt ferdig.

Gratis parkering på skiltet område. Det er et par hundre meter å gå fra parkering og opp til fjellanlegg. Noe begrensede muligheter for rullestoler, men adkomst inn i fjellanlegg og festningsmuseum, samt fjellkjøkken (med hjelp), er mulig. 150 meter fra fjellanlegg til offentlig toalett.

KORT HISTORIKK

Høytorp fort var hovedfortet i Fossumstrøkets festning, som også besto av Trøgstad fort og brogalleriene ved Langnes jernbanebro og Fossum veibru. Festningen ble bygget i perioden 1912-1917, som en erstatning for festningsverkene som ble demolert som følge av unionsoppløsningen med Sverige i 1905. Etter unionsoppløsningen i 1905, ble således tyngdepunktet av forsvaret flyttet fra Halden og til Indre Østfold, noe som resulterte i utbyggingen av Norges største innlandsfestning. Høytorp fort hadde fire kanoner i pansertårn, fire festningshaubitser, åtte feltkanoner, flere mitraljøser og lyskastere. 1100 meter med tunneler er sprengt ut i fjellet. Fortet var omkranset av en 1600 meter lang og 10 meter bred piggtrådsperring, innenfor denne var det flere skyttergraver og stillinger. 40 bygninger er også innenfor det 426 mål store området. Fredet av Riksantikvaren i 2001, og overdratt fra Forsvaret til Eidsberg kommune i 2003.

Vell møtt!

Gorgegraven på Høytorp fort.

 

Hovedarrangør

FORENINGEN FOR HØYTORP FORT

Foreningen for Høytorp fort ble stiftet i 1996, og jobber for tilbakeføring og restaurering av Høytorp fort. Blant prosjektene foreningen har gjennomført, er tilbakeføring av tre av i alt fire tårnkanoner (prosjekt til 3,5 millioner kroner), som tyskerne fjernet, det største. I tillegg har vi opparbeidet et festningsmuseum, tilbakeført fjellanleggets kjøkken, offisersmesse og proviantrom. Vi har også stått for omvisninger på fortet siden 1997.

Foreningen for Høytorp fort i tidsriktige uniformer ved inngang til fjellanlegget.

Medarrangører

Eidsberg kommune