Festningsdagen 2020 Høytorp fort AVLYST

Jostein Flåøien, Foreningen for Høytorp fort

Arrangør: Foreningen for Høytorp fort

Sted: Fjellanlegget, Høytorp fort, 1850 Mysen, Viken

Tid: Lørdag 5. september 12.00 - 16.00 AVLYST

Universelt utformet: Nei

Arrangementet er AVLYST

Grunnet stor smittespredning i Indre Østfold kommune, avlyses arrangementet. Vi prøver på nytt første lørdag i september 2021. Vi beklager dette på det sterkeste.

Lørdag 5. september, kl. 12.00 – 16.00 holder Foreningen for Høytorp fort fjellanlegget åpent. Vi fyrer opp bakerovn og vedkomfyrene i fjellanleggets gamle kjøkken. Her selges mat tilberedt i stenovn og på vedkomfyrer på gammeldags vis. Sitteplasser til ca. 80 personer i fjellanlegget, samt benker ute i fortgraven. Omvisninger i 12 cm Schneider tårnkanon fra 1902 og 7,5 cm Cockerill tårnkanon fra 1913, åpent Festningsmuseum og andre aktiviteter i og ved fjellanlegget fra 1915. Noen av oss arrangører vil stille i tidsriktige uniformer og klær fra 1914-1940.

Tilgjengelig adkomst for rullator og rullestol i festningsanleggets grunnplan og Festningsmuseet. Ca 250-400 meter å gå fra parkeringsplasser, merket gangvei opp til fjellanlegget. Ca. 150 meter til offentlig toalett. Gratis inngang og parkering. Familievennlig. Salg av mat etc. Omvisning- og besøk i Festningsmuseet mot betaling.

Les mer på https://www.hoytorpfort.org/ eller https://www.facebook.com/Hoytorpfort/

Hovedarrangør

Foreningen for Høytorp fort ble stiftet i 1996, for å ivareta Høytorp fort som kulturminne. Foreningen har utført en rekke dugnadsprosjekter, og har også stått for prosjektet med å tilbakeføre tre av i alt fire tårnkanoner, som tyskerne fjernet under krigen. Vi står også for omvisninger i fjellanlegget.

Høytorp fort ble bygget i perioden 1912-1918, første rekruttskole fra august 1915. Hovedfortet i Norges største innlandsfestning, som også besto av Trøgstad fort og brogalleriene ved Langnes jernbanebru og Fossum veibro. Eneste innlandsfestning som ikke ble stilt i reserve, og var fortsatt operativt i 1940. Trefninger 13-14 april 1940.

https://www.facebook.com/Hoytorpfort/

Gorgegraven på Høytorp fort.

Medarrangører

Indre Østfold kommune, en ny storkommune 2020, slått sammen av de tidligere kommunene Askim, Eidsberg, Trøgstad, Spydeberg og Hobøl. Indre Østfold kommune og Foreningen for Høytorp fort har et tett samarbeid rundt forvaltning, formidling og utvikling av kulturminnet Høytorp fort.