Kulturminnedagen 2024

Kristine Salme

Arrangør: Norsk vegmuseum

Sted: Norsk vegmuseum

Tid: Torsdag 05. september 10-19

Universelt utformet: Nei

Norsk vegmuseum markerer kulturminnedagene 2024 torsdag 5. september kl 10-19. Årets tema i de europeiske kulturminnedagene er Spor, nettverk og forbindelser. Vi inviter til langåpent museum med åpne utstillinger ved Norsk vegmuseum og Norsk kjøretøyhistorisk museum. Eget fagprogram på ettermiddagen – åpent for alle!

Kl 10-19: Åpne museumsutstillinger ved Norsk vegmuseum og Norsk kjøretøyhistorisk museum

Kl 17:00: Fra Lagabøter til fartsbøter. Seniorrådgiver Knut Baar tar oss med på en veihistorisk reise. I år er det 200 år siden den første norske veilov ble vedtatt. Det er 400 år siden den første norske kjørevei for hest og vogn ble etablert; i forbindelse med sølvfunnene på Kongsberg. Dessuten er det 750 år siden Magnus Lagabøters landslov så dagens lys; det første landsomfattende lovverket, som samlet Norge i juridisk forstad. Bli med på en reise som går fra de eldste vandrestier til (automo)bilens inntreden i veitrafikken.  Møterom Brua – Norsk vegmuseum.

Kl 17:30: Kaffe og kringle i resepsjonen, Norsk vegmuseum

Kl 17:45: Kulturminnevern i Statens vegvesen Har du hørt om Vindhellaveien i Lærdal eller gått på en av våre mange postveier? Statens vegvesen er med og forvalter mange av disse vegrelaterte kulturminnene og driver årlig med restaurering, formidling og skjøtsel av både veier, broer og bygninger. Vil du høre mer? Seniorrådgiver Cathrine Thorstensen gir deg en smakebit på denne spennende delen av norsk samferdselshistorie. Møterom Brua – Norsk vegmuseum.

Kl 18:30: Oppstart og demonstrasjon av nyrestaurert Viking D15 dumper. Vegvesenet var rundt 1970 interessert i å få konstruert en spesialdumper for veganlegg, med 6- hjuls drift, motorstyrke på minst 200 hestekrefter og krav om registrering for kjøring på offentlig veg. Resultatet var et utviklingsprosjekt av en ny type spesialdumper, som skulle produseres ved firmaet Øveraasen Motorfabrik & Mek. Verksted A/S på Gjøvik. Nå er den første D15-dumperen som ble produsert restaurert av Øveraasen. Produksjonssjef Kåre Mæhlum fra Øveraasen og verkstedformann ved Norsk vegmuseum, Ola-Per Lotten viser og forteller. Oppmøte i resepsjonen, Norsk vegmuseum.

Hovedarrangør

Norsk vegmuseum

Kontakt

Navn: Norsk vegmuseum

Organisasjonen kontaktpersonen representerer: Norsk vegmuseum

Telefon: 61285250

E-post adressee: vegmuseum@vegvesen.no